Évjáratos pezsgők Koch borászat

pezsgőpince Borotán
pezsgőpince Borotán

Koch Pezsgő bemutató

Nemrégiben nyerte el Koch Csaba a Magyar Borszakírók Köre által odaítélt Magyar Bor Nagydíját 2012-es Csanád cuvée-jével. A borász nem pihen, sokat ígérő pezsgőpincét alapított.

Két évvel ezelőtt vágott bele a pezsgőkészítésbe Koch Csaba, az első, elkészült tételeket a napokban egy szakmai úton mutatta be borszakíróknak. A 2016-os Chardonnay-ból, cserszegiből és kékfrankosból összesen négy pezsgő készült – utóbbi fajtából egy rozé és egy vörös változat is. A mindössze évi néhány ezer palack évjáratos pezsgő méthode traditionnelle-el palackos erjesztéssel készül, és egyediségét részben az adja, hogy a borotai birtok körüli szőlők mészben igen dús bácskai talajon növekednek, ami kifejezetten szép, pezsgőkészítésre alkalmas savszerkezetet hoz létre a növényben.

Koch Csaba azzal is segíti az elegáns jegyek megjelenését, hogy a szokásos pezsgőszüretnél kicsit később szedi le a fürtöket a tőkékről, így barátságosabb savak és érleltebb ízvilág jelenik meg a pezsgőben. A Chardonnay brut pezsgőt a borszakírók elismeréssel kóstolták, és egyedi, minőségi italként emlegették Magyarország egyik első palackérlelésű cserszegi fűszeres pezsgőjét is. A kékfrankos rozé is hamar megtalálja a helyét a gasztronómiában, igaz, mindössze száz palack készült belőle, így értékesítési gondok semmiképpen sem lesznek.

pezsgok, brut, szaraz,

Új termék még a pincében a Frisch sorozat, ami kicsit teltebb, prémium Chardonnay-t, Irsait, cserszegit, kadarkát és merlot-t takar. A kísérletező borász nagyharsányi pincéjében is új termékekkel kísérletezik: francia módi nevű bordeaux-i házasítása a díjnyertes Csanád cuvée „kisöccse”, friss, jó ivású, kiváló ár-érték arányú villányi vörösbor.

Kép: Németi Attila Viktor

Koch pezsgők
Pezsgők
Tradicionális palackos érlelés

 

Címkék:
Borok, Gyümölcslevek rendelése